dinsdag 3 april 2012

Rachel Khookt.


Ik ben een kookwonder in 't diepst van mijn gedachten. Een onvervalste klasbak in de keuken. Ladychef of the year 2012. Voor Christus dan, ofzo. Wishful thinking. In werkelijkheid modder ik namelijk maar wat aan achter mijn kookpotten. Ben ik P. Huysentruyts worst nightmare. En vice versa. Ik hoef namelijk niks te leren, en al zeker niet over keukentechnieken of topgerechtjes. Aan afwegen doe ik niet en het liefst zit ik overal met mijn vingers aan en in. Als ik wil weten hoe jonge wortels het lekkerst smaken (kort in kokend water, kort in een mengsel van honing en bouillon) of op hoeveel graden de oven branden moet voor aardappelen met rozemarijn (220°), dan breng Google me wel raad. Of Rachel Khoo. Sinds deze jolige Britse des maandags het mooie weer maakt op de Broadcasting Corporation, plak ik aan de beeldbuis, met mijn notablok op schoot. Hoe zij vrolijk ronddrentelt en -kliedert in haar Parijse keukentje van twee op twee, werkt ronduit aanstekelijk. Het mag dan niet allemaal spek voor mijn bek zijn (Kippenlevers en boeuf bourguignon? Thanks, but no thanks.), een welverdiende 9 gaat uit naar sfeer, gezelligheid en ongetemd enthousiasme. Het Frans waarmee Khoo du pain, du vin et du boursin bestelt op de plaatselijke versmarkten is al even sappig als haar creaties. Met een minimum aan keukengerei en een maximum aan overtuiging mikt ze in geen tijd een aanvaardbaar hedendaags equivalent voor klassiekers als croque madame, steak tartaar en oeuf cocotte op haar retro servies. En in het minirestaurant, een plek die ze creëert door haar slaapzetel op te vouwen, past welgeteld twee man. Het klinkt allemaal nogal beredeneerd schattig, en nu de massa overzees met grote ogen meekijkt zal het naïeve er wellicht snel uitgroeien (zo is haar little paris kitchen ondertussen al opgedoekt). Aanvallen dus, voor het belippenstifte kookwonder haar gammele fornuis onder de Eiffeltoren inruilt voor de hightec keuken van de nationale teevee (waar Nigella even tevoren werd buitengebonjourd). Maar oordeelt u vooral zelf, na The Little Paris Kitchen: Cooking with Rachel Khoo (elke maandagavond om 21.30 uur op BBC2), of na deze goddelijke crème madame au chocolat:

Ingrediënten:
• 2 eetlepels zachte boter
• 40 g cacaonibs, plus extra voor erbij (amandelschilfers of gegrilde pistachenoten zijn ook een goed idee)
Crème pâtissière: 250 ml volle melk met 1 theelepel cacaopoeder aan de kook brengen. Drie eigelen mengen met 50 g kristalsuiker en 20 g bloem. Het melk-cacaomengsel er voorzichtig en traag bijroeren, het geheel op een gemiddeld vuurtje laten dikken, steeds roerend. Van zodra het brubbelt: klaar. Mag afgedekt met vershoudsfolie afkoelen in de koelkast tot punt 3/.

Voor de chocolademeringue• 60 g eiwit (ca. 2 middelgrote eieren)
• 50 g poedersuiker
• paar druppels citroensap
• snufje zout
• 150 g pure chocolade, fijngehakt
• 200 ml slagroom
"Ik bedek mijn dessertglazen graag met cacaonibs (stukjes rauwe chocola, o.a. verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels) om de chocoladesmaak nog iets uitgesprokener te maken. Dit, mesdames et messieurs, is mijn ultieme chocolademousse. " (dixit Khoo)
1/ Vet 4-6 glazen of ramekins in met boter. Voeg wat cacaonibs toe en kantel de vormpjes naar alle kanten, zodat de wanden en de bodem gelijkmatig worden bedekt.
2/ Doe de helft van het eiwit in een schone glazen of metalen kom. Voeg de suiker, het citroensap en het zout toe en klop het eiwit half stijf. Voeg de rest van het eiwit toe en klop het helemaal stijf.
3/ Smelt de chocolade au bain-marie. Klop de slagroom bijna stijf. Klop de banketbakkersroom glad en roer hem door de gesmolten chocolade. Meng er een derde van het eiwit door gevolgd door de rest, en schep er dan voorzichtig de geklopte slagroom door.
4/ Verdeel de mousse over de glazen en zet deze minstens 1 uur in de koelkast (4 uur is het meest ideale).
5/ Serveer gekoeld en strooi er cacaonibs over. De mousse kan het best dezelfde dag worden gegeten en is vanwege het rauwe eiwit maximaal 2 dagen in de koelkast houdbaar.
uit Jamie Magazine #6

2 opmerkingen:

  1. Oh Nel, nu heb ik zo'n ongelofelijke zin om die chocolademousse te maken en op te eten! Leuk keukentje dat die Rachel daar heeft, daar zou ik ook wel spontaan van beginnen kokerellen :) Trouwens, kan het dat Belmodo je 'gestreetstyled' heeft op De Invasie? Ik heb alvast op Like gedrukt, want ik vond je outfit helemaal mijn ding!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha, betrapt! Klopt ja, al vond ik mezelf er eerder intriest uitzien die dag (zie foto, waar zelfs mijn kapsel op modus treurig staat). Alleszins bedankt voor de steun x

      Verwijderen