maandag 8 oktober 2012

Watch and learn.


Aan mijn irritant naar links hellende handschrift te zien zat ik in de fleur van het pre-puberale tijdperk toen ik het plan opvatte weetjes te gaan verzamelen. 'Geef je baby geen suiker voor hij drie wordt. Het zal hem rustig houden en latere problemen met zijn gebit besparen.' Geen idee waarom tips voor jonge moeders mij op die jonge leeftijd begeesterden, maar ik moet serieus wild zijn geweest van die openbaring. Dat was het eerste en meteen ook het laatste feitje uit mijn vaalgroene Splendid-schrift, helaas. Nog steeds heb ik echter de bizarre neiging vrolijk te worden van huis-, tuin- en keukentips. Soms tracht ik ze te onthouden en schrijf ik ze daarom tussen de irritant hanenpoterige afspraken en to do's in mijn agenda neer. Nog vaker tracht ik ze te verspreiden als waren het boodschappen van vrede. Meestal beginnen ze met 'Ik heb ergens gelezen dat...' en van zodra ik mezelf zo hoor prediken slaan mijn ogen aan het rollen. 'Ahja', zeggen de meeste mensen dan, en de info gaat het andere oor weer uit. Geen nood. Je kunt niet alles onthouden. Onlangs verraste een vriendin me niettemin met de mededeling dat ze d'r haar nog steeds 'omgekeerd' wast (eerst conditioner, daarna shampoo), omdat ik haar jaren geleden had toevertrouwd dat zoiets vettigheid voorkomt. Daar werd ik natuurlijk weer helemaal euforisch van. Een tip! Van mij! Die werkt!

Behalve dat haar minstens 70% droog moet zijn alvorens het na het wassen te kammen (omdat dit uitval vermindert) en dat je mascara pas echt goed zit wanneer je hem naar beneden kijkend aanbrengt (done that en vanaf nu nooit nog: mijn oogbol zag zwart en ik niks meer) is er de laatste tijd weinig nieuws onder de zon.
Of toch, misschien deze:

- Zilverwerk poets je op door het in kokend water met zout en op een aluminiumvelletje te laten dobberen. Ontdek je meteen of je zilver authentiek is. In mijn geval: de (zilveren!) Eiffeltorenhanger van de rommelmarkt.
- Zoekertjes werken echt. Dat bewees ik hier al eerder. Wat ook werkt, is de tip verspreiden en meteen je veto stellen ('Deal, als ik er ook eentje krijg!'). Vandaar dat onze Brusselse parel sinds kort mijn schrijftafel siert. Danku, lieve Herlinde! Ik ben echt heel, heel blij.
- Hier over zoekertjes berichten werkt ook. Vooral wanneer je familie meeleest en plots komt opdagen met witgekartelde foto's uit de eigen oude doos. Zo weet ik nu dat mijn moeder een ware lolita was ten tijde van haar eerste communie. Zelfs met die bizarre knoert van een haarbol op het hoofd kan het niet anders dat de priester destijds enkele seconden aan zichzelf en z'n roeping heeft getwijfeld.
- Met een beetje goede wil en een hoop fruit ontdek je je innerlijke keukenprinses. Zo toverde ik doorsnee muffins dankzij twee appels, vijgen, amandelschilfers en een banaan om in fancy ontbijtzaakwaardige tartelettes. Die zelfs nog aardig te vreten vielen.  

U weet vanaf nu waarheen met al die overbodig lijkende weetjes.
Ik zal ze koesteren en verkondigen, als waren het boodschappen van vrede.
Prettige week, beminde lezer!

1 opmerking: