donderdag 29 december 2011

My wish is my command.

(klik voor groter)

Kerst is reeds achter de rug, maar het cadeauseizoen is het dat lang nog niet. Nu het wereldwijde web wenslijstjes voor de feestmaand uithoest en spauwt, doe ik er last-minute nog een schepje bovenop. Behalve dat het een schoolvoorbeeld van hebberigheid, kapitalisme en pure commercie is, staat het mijne eveneens garant voor de clichématige goeie voornemens. Met een vers jaar in zicht dingt zich ook dat poëtische nieuwe begin aan: dat telkens opnieuw zo aanlokkelijk lege blad, waarop je je voorhoudt minder vlekken te maken, fouten te schrijven of met tintenkiller te wroeten dan voorheen. En ook al brult er zoals elk jaar weer een stemmetje in het achterhoofd dat 'het er wellicht toch weer niet van zal komen', zonder voornemens is de magie rond het nieuwe jaar onbestaande. Want wat er is er leuker dan tijdens het middernachtelijke knallen der vuurpijlen uw liefste lievelingen rond u stevig beet te pakken, een wild rondedansje te hoppen en elkaar welgemeende hartewensen en verlangens in de oren te schreeuwen? Werkelijk niets. Bij deze dus: mijn nieuwjaarsbrief, in de vorm van een tiendelige wishlist.

1/ Ik heb het van horen zeggen, maar Rose Bakery, het kleine eet-ablissement nabij Gare du Nord in Parijs, is ontdekt door de grote massa. Voor iemand als ik, die geen fut heeft voor ellenlange wachtrijen of -tijden en toch de mythe achter het vermaarde succes wil ontdekken, is er het boek 'Breakfast. Lunch. Tea. The Many Little Meals Of Rose Bakery' van eigenares Rose Carrarini. En aangezien ik van zinnens was mijn bakblikken en springvormen nog meer boven te halen in 2012, heb ik alvast een mooi plekje gereserveerd voor deze kooknovelle. (€24,99)

2/ Mijn juwelencollectie is op zijn zachtst gezegd bescheiden, en bevat weinig meer dan een simpel ringetje, kettinkje en een zeldzame slavenarmband. Van zogenaamde statement necklaces kan ik best genieten, zij het om een ander haar nekgewelf. Bij mezelf vond ik zo'n parelornament vaak te protserig om de straat mee op te gaan. Tot dit simpele touwknoopsel van Bec Brittain en ik elkander vonden. Nu ik me gewaagd heb aan een DIY (lees: bijzonder vrije interpretatie) moet ik het adjectief simpel echter achterwege laten. Het bric-à-brac resultaat laat ik u binnenkort wel eens zien. Waarmee ik dus wil zeggen dat ik komend jaar vast van plan ben de knutselkoningin in mij wederom los te laten. (ong. €90 BB of €5 DIY)

3/ De lekkerste thee dronk ik tot dusver enkel bij vriendinnen E. & H. Zij bezitten, naast een immense voorraad verse kruiden en de skills van een puike theesommelier, ook een stijlvolle theepot in gietijzer. En aangezien ik tegenwoordig dagelijks meer gekruid warm water binnenslurp dan er bloed in mijn banen rondsjeest, past dit accessoire prima in mijn huidige theeadoratie. (voor ong. €40 te koop in zowat elke kookwinkel)

4/ Sinds ik in een van die curieuze krantenbijlages een ode aan zeep in blokjes las, is er een waar zeepoffensief in mijn badkamer op til. Van zodra de laatste bussen badschuim en douchegel de weg naar de PMD-zak hebben gevonden, zal een oldschool schoonhoudertje als van Claus Porto ongetwijfeld de ster van de badtob worden. Blokzeep is niet alleen een ecologischer alternatief dan zijn vloeibare tegenhanger, 't is ook economisch en bovenal oeverloos nostalgisch. (€14,20 voor 350gr.)

5/ 2012 wordt het jaar van de authenticiteit. 'Zelfgemaakt' wordt het codewoord, de huisvrouw komt weer in de mode en brei-, naai-, lees-, tuinier- en babysittersclubjes zijn nu al hipper dan de hipster. Ik twijfel er sterk aan of de verzorgingsproducten van Kiehl's in dat stalletje thuishoren, maar het wereldbekende merk heeft in elk geval de juiste uitstraling. Vandaar dus dat ik het velletje van mijn gezicht komend jaar volledig opoffer aan de ultra facial creams, cleansers en toners uit het 160-jaar oude New Yorkse apothekersgamma. (vanaf ong. €15)

6/ In hetzelfde thema als 5/ past de plant, een sterk ondergewaardeerd interieuraccessoire. Ik pleit voor meer groen op de vensterbank (goed voor de zuurstofproductie binnenshuis!), en zie zelfs iets in een eigen terrarium. Dit om het tuingevoel en mijn stil gekoesterde droom over een eigen serre alvast wat tastbaarder te maken in de huiskamer. (ong. €120)

7/ Worteltjes eet ik al genoeg, maar aangezien mijn pilootexemplaar van Ray Ban sneuvelde op het slagveld van een Frans toilet, moet ik mijn dierbare kijkers ook tegen kwade krachten van buitenaf zien te beschermen. Het tortoisemodel van Karen Walkers 'number one' had ik al langer in gedachten, misschien moet ik er voor de eerste zonnestralen van 2012 eindelijk eens eentje zien te bemachtigen. (ong. €140)

8/ Sinds jaar en dag geurt Yves Saint Laurents Cinema mijn hals, pols en elleboogputjes. Onlangs realiseerde ik me dat ik eigenlijk ook best eens iets anders kan proberen, en toen stootte ik op dit mooie flesje. Byredo is een Stockholms gebaseerd parfumhuis rond Ben Gorham. De beschrijvingen van de parfums alleen al doen het beste vermoeden. Zo staat 'Seven Veils' (met o.a. wortel, peperbessen, tijgerorchidee en vanillebloem) voor de schaamteloos verleidelijke dans van Salomé. Tempting. (€95 voor 50ml)

9/ Een andere gewaagde stap op juweeltjesvlak is de knuckle ring, een sieraad dat je rond het bovenste deel van de vinger schuift. Het zilveren exemplaar van Catbird lijkt mij voldoende esthetisch verantwoord voor dit experiment. Nu alleen nog uitzoeken of die loeihoge verzendkosten te omzeilen vallen. (ong. €22)

10/ Bijna elke interieurblog goochelt tegenwoordig met de kaarsen van het Parijse huis Diptyque. De geuren staan garant voor een streepje tijdloze Franse klasse, en net als bij Byredo zitten er ook parfums in het gamma. Dat wordt een welriekend, maar kostelijk jaar. Tenzij er morgen een goudschijtend ezeltje voor mijn deur staat te balken, naturalmente. (€42 voor 190gr.)

Als u zich stilletjes afvraagt wat al deze materiële zaken te maken hebben met goede voornemens dan snoer ik u bij deze de mond door u een kwalitatief, veilig, groen, authentiek, creatief, gedurfd, ecologisch, maar vooral fantastisch 2012 toe te wensen!

xxx

4 opmerkingen:

 1. numero 6 is to-die-for-super-cool, vind ik zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. oh, wat een coole dingen, die knuckle ringen!

  Ik zoek ook al een tijdje zoiets maar twijfel een beetje over mijn ringmaat. Indien je er al besteld hebt, welke maat heb je genomen? Danku!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een tip!! Bij h&m verkopen ze nu ook zo'n gevlochten kettingen..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nice, bedankt voor de tip! Ik check het uit, al kom ik daar maar zelden meer.
  Over die knucle-ring: ik vond een oud ringetje in mijn juwelenkist(nog eentje van toen ik tien was, of jonger), dat perfect rond het topje van mijn ringvinger past. Voorlopig volstaat dat, want ik wist eerlijk gezegd ook niet zo goed welke maat te kiezen. Excuus, als ik je daarmee van het kastje naar de muur stuur.

  BeantwoordenVerwijderen