maandag 7 mei 2012

The OCD.

bron
Ieder mens heeft zijn mankementen. Ook ik heb zo de mijne. Al zijn ze niet heel erg zichtbaar voor de buitenwereld, ik ervaar maar al te goed dat ik (zelf)kritisch ben, mijn lat vaak onbereikbaar hoog ligt en dat ik nog liever het bijltje erbij neerleg dan half werk te leveren. Ja, dat is heel erg lastig, al weet ik er ondertussen goed mee om te gaan: ik spreek mezelf op tijd en stond belerend toe en doe vervolgens een scheut water bij de wijn. Dat kieskeurige heeft zich onderwijl ook in mijn levensstijl genesteld. Dit is een greep uit het dagdagelijkse aanbod:
- Muziek: een lied is echt goed als ik na de honderdste keer op repeat niet hoorndol ben. Een band kan pas door de beugel als hun ceedee me zelfs na tig keren herbeluisteren nog hartkloppingen bezorgt. In die categorie: Beach House. 'Bloom' mag dan wel niet zo sterk zijn als hun vorige plaat, de craquelé stem van Victoria Legrand blijft me mateloos boeien en betoveren.
- Mijn haar: daar komt, sinds de zoveelste teleurstellende knipbeurt jaren geleden, geen kapper meer aan. Veel liever nog laat ik het welig tieren, stroplukken en vijfdelig gespleten punten ten spijt. Al heb ik mijn ongeloof omtrent de legende van de afgeknipte topjes en het sneller slash gezonder groeien recentelijk opzij geschoven. Maar zelfs dan blijf ik het koppig (en dus grandioos scheef) met eigen schaar bewerken. Tot iemand me kan vermurwen met een tip voor De Beste Kapper Ooit.
- Zalfjes en allerhande schoonheidssnufjes: sinds ik de diagnose kreeg een opstandige puberhuid te hebben ben ik op een oneindig lijkende queeste naar het perfecte zoethoudertje voor mijn aanschijn. Sneuvelden ondertussen al in de strijd: Clinique (te branderig), Vichy (te zwak), La Roche-Posay (te trekkerig), Nivea (te vettig), Garnier (te stinkend), Hema (gewoon brol), water (glansvel), niets (puisten) en zelfs Kiehl's (overrated, al blijft die Midnight Recovery een winner). Wat enigszins nog door de beugel kan zijn huisbereidingen van de apotheker en het meeste uit het assortiment van Dr Hauschka. Hetzelfde met parfum. Mijn zoektocht naar een gepaste vervanger voor YSL's Cinéma is moeilijker dan aanvankelijk gedacht. Ook hieromtrent zijn tips steeds welgekomen.
- De dressing. Onlangs mocht ik, na een tijd te hebben gewerkt voor een fancy klerenwinkel, als beloning stevig losgehen in hun gigantische stock. Het gemiddelde meisje gaat in die wetenschap uit haar dak. Mij brak het angstzweet al op voorhand uit. En terecht: wel vijf keer ben ik langs alle rekken gelopen, om ongeveer alles aan te raken, zorgvuldig te besnuffelen en uiteindelijk met twee luttele stuks te eindigen. Impulsaankopen zijn namelijk niets voor mij. Zelfs sinds ik een kredietkaart heb, blijf het redelijk rustig in de portemonnee. Al zijn de voordelen van online shoppen legio: kijken - vergelijken - wikken - (over)wegen en dan die tevreden kick na dat gedecideerde beslissen (zonder de hete adem van een opdringerige winkeljuf in mijn nek). Als het achteraf dan ook nog een succes blijkt te zijn, bevindt de hemel zich voor heel eventjes op aarde. Laatst heb ik dan ook iets moedigs beslist, omtrent koopgedrag en dergelijke: vanaf nu ga ik volledig voor de perfecte kleerkast. En als dat nu toevallig elf gestreepte, lichtblauwe hemden, vier zwarte broeken en evenveel donkere truitjes zijn (vandaag geteld!): niks mis daarmee, als ze effectief worden gedragen (nee, niet alle elf) en ze me blij maken, elke dag opnieuw.
Alles in beschouwing genomen ben ik best tevreden met mijn kritische geest. Hij mag dat zelfs zo blijven. Waarom genoegen nemen met minder, als de perfectie om de hoek loert? Toch blijf ik op mijn hoede voor die veel te hoge lat. Want streven naar het beste is, jawel, vooral ook heel erg lastig.

5 opmerkingen:

 1. De beste kapper zit in Leuven! Na een desastreuze kappersbeurt heb ik ook een hele tijd koppig geweigerd nog naar de kapper te gaan en zelf de schaar ter hand genomen, maar dankzij een flairbon ben ik uiteindelijk toch nog naar een kapper geweest - ik koos gewoon de allerduurste uit, waarbij ik het meeste winst uit mijn bon zou halen. En ik was tevreden! Da's al een jaar of 3 geleden en ik ben nog àltijd tevreden, en al mijn vriendinnekes zijn ondertussen ook naar mijn kapster overgestapt, niet slecht he!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. °Hannelore: Niet slecht indeed, maar Louvain is een behoorlijk boogscheut hiervandaan. Ik hou het nog wel eventjes vol met mijn eigen knipskills. Toch bedankt!

  °Sofie: :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nu ik zie dat je van Gent bent: kapperstip: Jay'z bij damarco - Hoornstraat (hoek rechtover Dille&Kamille)
  Zorg wel dat je de juiste kapper hebt (zuiders type) - hij heeft me nog nooit teleurgesteld en begrijpt wat ik bedoel. (En ik ben niet gemakkelijk)

  PS Ik denk dat ik hier wat vaker ga komen lezen. Schone letters bij elkaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Danke sehr! Ik ken die kapper, en heb ook al gehoord dat-ie fijn knipt, maar 't is de zaak zelf die me wat afstoot. Er passeert daar zoveel volk (aapjes kijken) en de muren zijn zo wit en de muziek is zo afgrijselijk, dat ik niet durf. Waarlijk: ik ben een broekschijter. Wie weet, ooit, op een moedig moment...

  BeantwoordenVerwijderen