zondag 26 augustus 2012

Mon Petit Paris / version été.


Zomer in Parijs. Zo broeierig heet dat mijn gat continu aan mijn rokske plakte en ik met mijn ramen wagenwijd open (en dus met een straatconcert) slapen moest, maar o zo prachtig mooi. Ik had er last van een blaasontsteking en deed er noodgedwongen de steekproeven 'Franse toiletten' en 'Versgeperst vruchtensap op terrassen', ontdekte er hoe de space-vélo's van Vélib werkten (en negeerde van pure vreugde een verbodsbord waardoor ik prompt boete kreeg (maar policiers blijken slechts doetjes na wat stuntelige verontschuldigingen en een lief lachje)), dat de stad per fiets bijgevolg veel overzichtelijker is én dat verdwalen zo minder erg is dan het lijkt. Verder ondervond ik ook dat:

1/ Deyrolle (Rue du Bac 46) echt een fantastische winkel is, een minimuseum vol taxidermie en andere curiositeiten, waar je geen foto's maken mag (maar ik deed het stiekem toch) en waar je met een beetje geluk kunt zien hoe dooie insecten nu precies worden opgeprikt.
2/ Place des Vosges het mooiste plein/parkje van de stad is, maar dat alle reisgidsen dat per se hebben moeten vermelden. Het verrukkelijke vruchtengebak van Manon maakt de volkstoeloop draaglijker.
3/ Jardin du Luxembourg een minstens even goeie vervanger is, met het zicht op ploeterbaden, tennispleinen, schakende en kaartende oudjes en palmbomen vanuit de typische groene ligstoel.
4/ ik het minder erg vind om nagefloten te worden door Parijse bouwvakkers, en dan vooral diegene die de moeite doen mij te achtervolgen met hun busje en die aan het stoplicht hun ruit opendraaien om mijn jambes magnifiques op beleefde wijze te bejubelen. Oh, en dat ene kleine jongetje, nu al op (oudere) vrouwenjacht ('Madame, vous êtes charmante!') deed mij blozen van plezier. Goed opgevoed, die Fransozen.
5/ mijn favoriete winkel mij, ondanks de naam (Au Petit Bonheur de la Chance - Rue Saint-Paul 13), geen voorspoed bracht want altijd gesloten is, maar dankzij het windowshoppen nog steeds mijn favoriete winkel blijft.
6/ de Zara (of toch een van de honderd) daar veel leuker is, aangezien ik er al vanop straat de schoenen van mijn boodschappenlijstje vond.
7/ dit ook voor de plaatselijke COS geldt. Mohair! Angorawol! Van de lijst, jawel.
8/ het niet erg is om te staan grienen onder de Notre Dame wegens een vreugdebrengende sms, aangezien omstaanders dat doodgewoon wijten aan religieuze of architecturale ontroering.
9/ je die gelukzalige snottersessie op gepaste wijze kunt afsluiten met drie dikke bollen crème van Berthillon en een nog beter zicht op diezelfde Dame vanop de brug aan Ile St. Louis (met de stem van een repeterende operazangeres uit een der omringende ramen).
10/ de vier botanische serres in Jardin des Plantes des zomers amper uit te houden zijn van de hitte, maar wel goed om zien.
11/ je toch minstens een keer in je leven alles van de ontbijtkaart moet bestellen in Le Pain Quotidien omdat het decadente gevoel van die daad minstens zo goed smaakt als de croissants & co. in kwestie.
12/ La ville de l'amour een toeristische leugen is. Ook als lid van de Gebrokenhartenclub is Parijs een geweldige plek om te zijn, te liggen, te lopen, desnoods rond te huppelen. Dat ik nog zoveel meer heb gezien en geleerd, maar ook dat sommige dingen goedbewaarde geheimpjes zouden moeten blijven. En dat er nog zoveel meer te ontdekken valt. Want in welk seizoen dan ook: Paris, je t'aime!

7 opmerkingen:

 1. Wat een fijne post! Ben al twee keer in parijs geweest (met de middelbare school en een half jaar later met de unief), maar moet er dringend nog eens heen, op mijn eentje (of met vriend(innetj)es) om de stad eens écht te leren kennen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat een leuke post! Ik krijg er spontaan zin van om naar Parijs te gaan :D

  Wat heb je bij de COS gekocht? Mohair en angora aah <3 Daar zit je wel goed mee voor volgende winter!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk geschreven! :) Ik ben nog maar 1 keer in Parijs geweest (op de middelbare school), op en top toeristisch dus, maar het heeft zo'n grote indruk achtergelaten dat ik het meteen tot 'mijn favoriete stad' had gebombardeerd. En eerlijk gezegd: dat is het nog altijd. Ik moet dringend nog eens terug gaan om Parijs écht te leren kennen, met of zonder lief, 't maakt mij niet uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. fijn geschreven! Die ene enkele keer dat ik in Parijs ben geweest, was met school en met slecht weer. Zo ziet het er allemaal wel heel mooi uit!
  En oei, je hart is net gebroken of is dat maar bij wijze van spreken ofzo?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuke post! Handige tips ook allemaal, heb je eventueel ook een tip voor accomodatie? Die ene keer dat ik er ben geweest zaten we in een jeugdhostel, maar dat vond ik toch iets minder aangenaam!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Da's een moeilijke. Ik kijk meestal de allerlaatste dag op booking.com naar iets basics (ong. € 50/nacht) in de Marais-wijk. De voordeelformule (Thalys en overnachting) van Knackclub is ook een meevaller (Hotel de la Jatte).

   Verwijderen