donderdag 25 oktober 2012

Une vie opulente.


Luxe zit in de meest pietluttige dingen. In glanzende haren, het ochtendlijke duo snoozen & omdraaien, een zonsopgang, rucola op de pizza, verse lakens en in de 100 procentjes (100% zijde, merinowol, leer en suede). Onlangs daagde me dat ik de overdaad op een onbewaakt moment links moet hebben laten liggen. Dat zag ik aan de stabiel gebleven hoop tijdschriften in mijn kamer (ik lees de wekelijkse magazines tegenwoordig in de bib of bij kooplustige naasten), in het gebrek aan foliekes in frigo of kelder (leve kliekjesdag en het zelfgefabriceerde dessert). Weg verwarring, hallo ademruimte. Bewustzijn heet dat. Economisch, maar ook met de nadruk op Zelf-. Het wordt namelijk pas echt interessant om zo nu en dan uit de band te springen met drie maal zo dure wattenschijven (mét groefjes!), een keertje carwashen (al doe je 't zelf nog steeds beter) en tweewekelijks een verse bos bloemen. Weten wat je kan bekoren. Daar bewust voor kiezen. En er vervolgens extra hard van genieten. Duur zegt u? Niet per se. Met het geld dat een mens op lange termijn uitspaart door wekelijks geen zeven verschillende soorten chocola, nagellak of H&M-etjes in huis te halen, kun je voluit gaan voor de essentie. De lekkerste boterhammen smeer je namelijk zelf en een avondje film is nog altijd het leukst onder een dekentje in de sofa. Onder het motto 'voor wat, hoort wat': met de opbrengst van verkochte meubels, kledingstukken of tot rommel gedegradeerde huisraad op 2dehands.be kan er best een nieuwe leren tas vanaf. Kiehl's doet aan een deadline-loze return policy waar je schrale haar en droge lijf weer van zullen juichen en met bijna-rotte banaan uit de gemeenschappelijke fruitmand kun je puntjes scoren bij de collega's. Met een beetje geluk of de juiste netwerkbewegingen heb je dat luxeparfum in ruil voor een paar werkuren en wat lapjes tekst. The Gentlewoman verschijnt slechts twee keer per jaar en is (in tegenstelling tot dat Franse prentenboek aka Vogue Paris) verstaanbaar én zelfs beeldrijk in haar beschrijvingen ('For autumn, the jacket of Giorgio Armani's quintessential double-breasted trouser suit is lenghtened and its waistline raised, creating an immensely flattering, womanly silhouette').

Waarlijk, luxe zit in de meest pietluttige dingen. Maar als ik nu gewoon een beetje meer tijd had om de afwas te doen, de vijfhonderddrieëntwintig boeken van mijn lijstje te lezen, minstens evenveel films te bekijken en recepten uit te proberen, al die crèmes in mijn haar en daaromtrent te smeren, zelf de auto te kunnen wassen of hier wat meer te schrijven, dan pas was ik de meest contente luxehoer van het universum geweest. 
En daar kan lang geen truitje van merinowol tegenop.

9 opmerkingen:

 1. waw zeg!!
  mag ik vragen waar je tas van komt?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuke post! Tijd en ademruimte...dat zijn twee dingen die ik ook tegenwoordig ook zeer dringend nodig heb!
  En inderdaad, jouw tas is leuk! Ik zou ook wel willen weten waar die van is :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha, het zijn de kleine dingen die een mens gelukkig maken! Een exemplaar van the gentlewomen hoort daar mijn inziens ook bij, waar kun je die eigenlijk kopen?
  Ik dacht al die jaren namelijk dat ze enkel in de UK te verkrijgen waren..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die zwartwitte lakens heb ik ook, maar ze zijn thuis. Geeft mij een beetje heimwee!
  (Je mag trouwens wel een beetje bananencake opsturen...)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. [weer een anoniempje...] Die Marant'kes heb ik ook. Nog geen moment spijt van gehad, nothing beats the original!
  & Die tas, is dat een Vlieger & Vandam (met zo'n revolver erin/op), of vergis ik me?

  Ode aan je blog btw!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Piep! Mag ik nog weten waar je tas van is..? ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die tas is een exemplaar van Annelies Timmermans voor Weekend Knack. Ik heb hem ook ;) En als ik me toch vergis lijkt hij er wel héél erg op..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik (her)leef en anoniempje nummer 6 mag haar trofee uit de prijzenkast kiezen. Goed geraden!

  BeantwoordenVerwijderen