woensdag 18 november 2015

Met vriendelijke gluten.


Vatbaar voor trends en ingebeelde ziektes heb ik sinds de uitvinding van zetmeelvrije hypes een haat-liefdeverhouding met brood gekregen. Terwijl ik vroeger probleemloos een halve homp soldaat maakte, wordt de eerste maaltijd van de dag tegenwoordig vervangen door de havermoutpap die ik ooit zo heb gehaat en de tweede door maïswafels en/of soep en/of sla. Dagen zonder brood zijn nu eenmaal energieker, of dat nu psychologisch is of niet. Maar zo nu en dan mag het (lees hier waarom), dan smeer ik die schellen tarwe vol met boter, kaas en frambozenconfituur en kan die opgeblazen buik me worst wezen (mmm, worst!). Om die schaarse momenten iets meer cachet te geven en omdat de keukenrobot er anders maar wat troosteloos bij staat sla ik aan het doe-het-zelven met behulp van Anna Jones, die met 'Een nieuwe kijk op eten' een prima kookboek vol frisse receptjes afleverde. Dit is haar terecht 'Onovertroffen brood met zaadjes':

NODIG
1 zakje gedroogde gist • 1 eetlepel honing of agavesiroop • 350 gram lauw water • 200 gram wit broodbloem • 200 gram bruin broodmeel • 50 gram havervlokken • 25 gram lijnzaad • 25 gram maanzaad • 1 theelepel zeezout

DOEN
Roer de gist en de honing of agavesiroop door 350 gram lauw water. • Doe de meelsoorten, havervlokken, zaadjes en zout in een grote kom en roer goed met een vork het water erdoor tot het een rommelig deegmengsel is. Zet de kom afgedekt met een schone theedoek een paar minuten opzij zodat de gist zijn werk kan doen. • Haal het deeg na een paar minuten uit de kom en stort het op een schoon werkvlak (of in de keukenrobot). Het deeg is nat en rommelig, zo hoort het ook te zijn (hoe natter hoe beter). U kunt bij het kneden af en toe een vleugje bloem toevoegen als dat zo wat vlotter werkt. Kneed het deeg tot het glad wordt, leg het weer in de kom, dek het af met de theedoek en zet één of anderhalf uur op een warme plek, bijvoorbeeld naast een boiler, verwarming of een op lage temperatuur verwarmde oven. Tegen de tijd dat u gaat kijken moet het volume verdubbeld zijn. De precieze tijd hangt af van de vochtigheid en de soort meel of bloem die u gebruikt. • Haal het deeg uit de kom, kneed het 30 seconden en bestuif het met wat volkorenmeel. Vorm een platte ovaal van het deeg en leg het op een met olie ingevette bakplaat. Laat het afgedekt met de theedoek weer 40 minuten rijzen. • Verhit de oven tot 240°C. Kerf na 40 minuten de bovenkant van het deeg met een mes in en bestrooi het met een beetje volkorenmeel. Vul een braadslee tot halverwege met kokend water en zet hem op de bodem van de oven. Zo ontstaat er stoom bij het bakken van het brood, wat zorgt voor een mooie korst en textuur. Bak het brood 30 à 35 minuten in de oven tot het rondom goudbruin is. • Til het brood op en tik tegen de onderkant om te controleren of het gaar is. Het is goed als het hol klinkt, net als een trommel. Laat het op een rooster afkoelen, zodat de onderkant knapperig blijft.

ACHTERAF
Snij het afgekoelde resultaat hoe bakkersdochter Apollonia Poilâne het demonstreerde in de vierde editie van The Gentlewoman: eerst in twee en daarna in ongeveer gelijke sneetjes. Eet zoveel je kunt en verdeel de rest tot porties in plastic zakjes die je onmiddellijk in de diepvries stopt. Laat zo'n zakje een paar uur voor gebruik op kamertemperatuur komen om datzelfde kraakverse gevoel te beleven als vlak na het bakken. Of maak ook de verpakking zelf en een ander blij met je privébakkerij:

1 opmerking:

  1. O, ik heb hetzelfde boek
    en ben er ook zo blij mee!
    Misschien ook eens dat broodje testen,
    want vers brood - hete citroenthee - krant = ideale weekendochtend :).

    BeantwoordenVerwijderen