vrijdag 16 maart 2018

30 dingen die ik leerde in 30 jaar.
Driehonderddrieënzestig dagen geleden werd ik dertig. Zij die me een prille twintiger schatten schrikken daarvan, ikzelf incluis. Soms reken ik het voor de zekerheid nog eens uit (2017 min 1987 ... ahja toch!) en knijp ik me in de arm van tijd tot tijd. Of plak ik 'al' voor mijn leeftijd, als mensen ernaar vragen. En toch merk ik aan kleine dingen dat ik me naar mijn leeftijd gedraag. Of dat doet vooral mijn lichaam. Een hang naar humor manifesteerde zich in nazinderende lachrimpels. Mijn haar is sinds een jaar of drie aan een uitvalrace begonnen, waarvan ik hoop dat het een omkeerbare is. En als ik na twee wijntjes en te weinig slaap niks aan de volgende dag heb, doet het besef ouder te worden meer pijn dan dat kloppende hoofd. Vaderlief had het nochtans al op mijn 25e voorspeld, toen hij me feliciteerde met de sms: 'Proficiat. De aftakeling is nu echt begonnen.' Voor een reality check groot of klein, moet je bij papa Piet zijn.

Anderzijds zou ik voor geen geld ter wereld terug willen naar tien jaar geleden. Ik ben op dit moment en tot op heden de beste versie van mezelf. Het klopt dus wat ze zeggen: dertig is oud(er), maar ook wijzer. Al wordt het vanaf nu nog beter: veertig is naar wat ze ook zeggen het nieuwe dertig. In afwachting daarvan: dertig lessen die ik van mezelf en het leven heb geleerd. En tevens: dertig adviezen aan mezelf. Om de komende dertig jaren heelhuids te overleven."Hé, ouwe doos!"       "Dag, onwetend kuikentje."
1. Flos. En vervloek de tandarts die het je nooit leerde. Verlaat hem, zolang het nog kan. Vooral als het zo'n sadist is als degene die je jongste broer een verschrikkelijke stalen pin in zijn tandvlees bezorgde. Omdat hij een verkeerde tand had uitgetrokken. Run!

2. Snoozen is geen goed idee. Een ex-collega herhaalde het veel te vaak toen ik het nog deed. Nu ik het heb afgeleerd zeg ik het veel te vaak tegen de spondeligger, terwijl hij bleek en mottig ligt te draaien op het ritme van zijn wekker, en ik al fris en monter een half ochtendritueel heb afgewerkt.

3. Roken is geen goed idee. Omwille van de gekende gevolgen. Ook niet voor de gezelligheid. Ik deed het tien jaar parttime. Tot ik het ook verdacht gezellig met mezelf begon te vinden. Er was geen specifieke aanleiding om te stoppen, plots was de liefde over. En nu lijkt het alsof mijn lichaam tegensputtert van zodra ik ook maar één zeldzaam nostalgisch gezelligheidspufje pleeg. Op zwakke momenten hou ik het dus gewoon bij het inademen van andermans rookwalmen. Meegenieten is ook gezellig.

4. Toegeven dat de dingen niet zo goed gaan is oké. Doen alsof ze goed gaan niet. Jezelf voorliegen is zo nodig nog slechter dan het te doen tegen iemand die je lief is. Hij of zij zal het je vast en zeker vergeven. Jezelf vergeven duurt iets langer, maar het is het proberen waard.

5. Soms gebeuren de dingen die je wenst. Let dus op. (Of net niet.) Pas ook op met het moeten bekomen van het feit dat je wensen uitkomen. Voor je het weet is de magie uitgewerkt en ben je terug bij af. Het ijzer smeden terwijl het heet is, da's dan wijsheid nummer 5a.

6. Durf je mening te herzien. De vrouw die je vroeger tot je grote ergernis zag meehuilen met andermans miserie: jij bent ze geworden. Net als de gsm-verslaafde, de 'wij'-zegger, de 'een keer per week frietjes'-eter en het 'zondag rustdag'-soort.

7. Google met mate. Recepten, huishoudelijke tips, yogalessen, kinderen van bekende mensen, synoniemen, al wat je wil. Maar pas op met medische informatie. Dokter Google maakt je banger dan nodig. Dat hartfalen met onmiddellijke dood tot gevolg? Gewoon hyperventilatie. Al heeft het drie verschillende (echte) dokters gekost (zie punt 22) tot die diagnose aan het licht kwam.

8. Laat je niet gek maken door wat je denkt dat andere mensen over je denken. Ze hebben problemen met zichzelf genoeg en tijd te kort om daarmee bezig te zijn. En mocht het toch zo zijn, dan zegt dat meer over hen dan over jou.

9. Beweeg. Zitten is het nieuwe roken. En dat was al geen goed idee (zie punt 3). Veel te vroeg opstaan om vijftig minuten in een chloorbad vol snottebellen en ander menselijk afval te spenderen klinkt vreselijk, maar het gevoel van voldoening dat je er minstens een dag lang aan overhoudt is die inspanning waard. Hou dat gevoel vast om er later weer voor te gaan. En als er genoeg excuses zijn, dan biedt vriendin Adriene altijd soelaas. Namaste.

10. Overdrijf niet in het opgaan in momenten. Hou je empathie in de hand. Op begrafenissen of huwelijken van vage kennissen een traan wegpinken: ça va. Overdreven hard zitten grienen en niet meer kunnen stoppen is daarentegen raar en ongepast.

11. Ken je grenzen en durf ze te bewaken. Nee zeggen mag, er hoeft zelfs geen 'omdat' of 'want' bij.

12. Lijstjes maken je leven beter en je hoofd lichter. Vooral geschreven lijstjes dan, waar je het taakje kunt doorstrepen van zodra het afgewerkt is. Opluchting alom. Ook na dit lijstje.

13. Vergeet jezelf niet. De dingen relativeren of jezelf wegcijferen is misschien nobel, het moet nog een beetje plezant blijven. Onthou, ook voor jezelf:

14. Planten maken mensen blij. Net als bloemen.

15. Kaartjes maken mensen blij. Kaartjes aan bloemen nog meer. Ze schenken garandeert niet altijd een tegenbeweging. Daarom:

16. Verwacht niet teveel. Of verwacht het ergste. Het kan dan alleen maar meevallen. Deze regel geldt niet als het over je gezondheid gaat. Geeft je alleen maar onnodige stress, darmklachten en een overmaat aan het risico uit punt 7.

17. Leer uit boeken. Sluit schrijvers die verwoorden wat je zelf ooit dacht in het hart. En hou je niet in om dat soort ontdekkingen met anderen te delen. Je bent een nerd en je bent er trots op.

18. Geloof niet wat spiegels in (veelal goedkope) klerenwinkels beweren. Het mag dan geen commercieel interessante zet zijn, die gele teint of breedbeeldversie van jezelf is je reinste bedrog. Goedkope klerenwinkels laat je sowieso beter links liggen.

19. Volg je hart. Na al die jaren kloppen weet je ondertussen toch ongeveer wat het je probeert te zeggen.

20. Sporten is gezond. Maar lastiger dan vroeger. Hou vol. Rustig opbouwen is het nieuwe voluit gaan. Weet ook dat wandelen gezonder is dan joggen. Minder lastig is het in elk geval.

21. Je hoeft niet per se te trouwen. Andermans huwelijksfeesten zijn al een belevenis op zich. En als je dan toch wil ervaren hoe al die stress, verplichtingen en liefde op een dag moet voelen, vier dan een jubileum. Een tienjarig samenzijn, bijvoorbeeld. Dat je met een Liefdesfeest alleen maar verwarring zaait over het al dan niet toch stiekem te zijn getrouwd, is alleen maar mooi meegenomen voor de cashflow.

22. De ene dokter is de andere niet. Dat geldt ook en vooral voor: kappers, gynaecologen, tandartsen (zie punt 1), dermatologen, podologen ... Kortom: elke specialist die in ruil voor jouw fikse betaling aan je lichaam prutst. Als je dus met een wrang gevoel en ongeloof van een consultatie komt, aarzel dan niet om de volgende keer op een ander te gaan. Het ligt niet aan jou, het ligt aan hem of haar. Hou vol. Ooit kom je de ware wel tegen.

23. Me-time is meer dan gezichtsmaskers smeren en oppervlakkige bladen lezen. Het is vooral: blij worden van wie je bent. Door jezelf verrassen, te lachen naar vreemden en met complimenten te strooien. Of door dingen onmiddellijk te doen, in plaats van ze gemakshalve weer uit te stellen. Zie punt 30.

24. Let op je ademhaling. Je hebt een goede en een slechte manier van respireren. Onthoud dat de laatste leidt tot het ingebeelde gevoel dood te gaan. Zie punt 7.

25. Kom uit voor je passies. Ze hebben allemaal nut, ook als je meent dat het maar wat aanmodderen of prutsen is. Voor je het weet is je hobby je (bij)beroep. Zie ook punt 5.

26. Overdrijf niet in mentaal wennen aan slecht nieuws. Jezelf voorstellen dat je geliefden sterven is pure zelfkastijding en ronduit morbide. Het echte gevoel is altijd honderd keer erger dan hoe je het hebt gefantaseerd. Zeg wat je hebt bedacht dat je zou zeggen op iemands begrafenis gewoon tegen die persoon terwijl hij of zij nog leeft. Da's misschien hoogdrempelig, maar wel veel logischer. Schrijf het desnoods op een kaartje. En hang het aan een bloemetje (zie punt 14 & 15).

27. Tijd is geld. Maar extra tijd is onbetaalbaar. Voel jezelf niet schuldig omwille van die behoefte eraan. Probeer je er ook niet voor te verantwoorden.

28. Zelfkennis is de beste saus. Zelfspot ook. Lang leve degenen die met eigen gebreken kunnen lachen. Maar wees niet te streng. Zelfrespect is ook best nastrevenswaardig.

29. Strijken is tijdverlies. Geen strijkijzer in huis halen verlost je van de druk om hem te moeten gebruiken. Hetzelfde geldt voor: haardrogers, wimperkrullers, fitnesstoestellen, schoonmaakproducten, streamingdiensten, chips, koekjes en snoep. Wat je niet hebt kun je ook niet missen.

30. Beter vroeg dan laat, beter laat dan nooit. Het afwerken van een lapje tekst als dit uitstellen tot twee dagen voor je eenendertig wordt (elventwintig voor de ontkennende types) is geen reden om het niet meer online te zwieren. Er kan er maar iemand iets aan hebben. Ikzelf incluis. 

2 opmerkingen: