maandag 23 april 2012

Over serendipiteit.

Wie zoekt die vindt. Wie niet zoekt, wellicht nog meer.
Ken je dat gevoel? Rond te dwalen in het weidse van de wereld, het web, het leven.
Op zoek naar niks, tot plots: bliksemschichten je doen sidderen van plezier, blosjes prompt je wangen kleuren. Achteraf lijkt die vreugde maar wat onnozel, maar op het moment in kwestie zet je je zorgen als stoelen aan de kant voor een wild feestje in je binnenste. Mijn grootste bron voor dit soort endorfineboosts is nog steeds De Kringwinkel (5). Ik ben verslaafd aan de kick van het vinden van dingen die ik allang vergeten was te willen hebben. Zo ga ik als een godin van de toevallige jacht tweewekelijks op pad, met zero verwachtingen. Wat de ene keer een kale reis is, wordt de andere een ware victorietocht. Een suikerpot, kandelaars, een jeans die ik eigenlijk van plan was nieuw (en dus duur) te kopen, stempels en letterbakken, glazen stolpen, opgezette beesten, briefhouders, foto's van onbekende mensen en schapenvellen. Alsof Hans & Grietje op pad zijn geweest, en ik het vogeltje ben dat de kruimeltjes oppik. Ook het internet heeft zo haar verborgen schatten. Al is het vaak moeilijker (en dus frustrerender) achteraf zaken (niet) terug te vinden. Opslaan of -schrijven is dus de boodschap. In de categorie 'Schoon, maar hoe vond ik dit ook alweer?': Igor Savchenko (2), een duistere Rus met prachtige plaatjes, vooral de reeks 1989-96. Kent u trouwens de pompom (4) nog? Ik zag (ooit, ergens) de kamer van een meisje, met een guirlande van pompons boven het bed (hélas, niet terug te vinden), waardoor ik dacht: hoe maak je dat ook alweer? En prompt op de truc met de vork en een pomponnetjesboom - DIY stootte. Hermine Van Dijck vind je niet, die zoek je en hou je maar beter in je hart en in het vizier. (3) Met een beschrijving van de sjaal of tas uit je dromen bij de hand. Want van zodra haar winkeltje weer opengaat, weeft ze die naarstig en gezwind, op verzoek en met veel toewijding. Ook Lize Spit is er eentje om te onthouden (1), de winnares van de Leuvense voorronde van Write Now! Haar verhaal is zo subtiel, zo mooi, zo schrijnend droevig, haar website het bekijken en koesteren waard. En dan is er nog de broek-met- print (6) die ik vond via een tumblr, alwaar een correcte bronvermelding ontbrak. Mocht er iemand ooit op stoten: één adres. Waar je hopelijk niet al te lang naar hoeft te zoeken. Of net wel. Happy Serendipity!

3 opmerkingen:

 1. Ja, ja, ik snap volledig wat je bedoelt. De beste vondsten doe je doelloos en onverwachts! Ik heb je broek hier trouwens: http://www.mnzstore.com/collections/clothing/products/silk-print-trousers, hopelijk verpest ik de serendipiteit nu niet helemaal, maar mocht je ooit geen zin hebben om te wachten tot alles toevallig op z'n plaats valt, is dit je beste vriend: http://jarred.github.com/src-img/! Heel mooi geschreven, wederom! - Lies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. YES! MERCI - al had ik het kunnen weten, ben redelijk bekend met die (geweldige) webshop. Jammer van de uitverkochtheid (en 't is made in belgium btw), dat wordt toch nog een zotte zoektocht. Misschien helpt Jarred me wel, ziet er een toffe pee uit. Dankudanku liefste Lies!

   Verwijderen
  2. MNZ is inderdaad wel super! Ik kom er af en toe om me te vergapen aan de geniale styling en foto's en ook wel eens aan het allermooiste kleed ooit, van Suno. Made in Belgium, toch een beetje serendipiteit dan :)

   Verwijderen