dinsdag 29 mei 2012

Lament eener verdwaalden ziel - zomereditie / deel 1.

Omdat de zon dan toch besloot te gaan schijnen was het uitgelezen moment daar om de zomergarderobe tevoorschijn te halen. Viel dat eventjes tegen. De schamele hoop verfrommelde restanten van drie voorbije zomers stak schril af tegen de vele stapels kasjmier, mohair en angorawol die - hopelijk voor heel erg lange tijd - naar de achtergrond van de kast werden geschoven. Alles (of: het bijna-niets) rimpelde en kleurde zoals de (grauwe, afgewassen, bevlekte) 'voor's' uit waspoederreclames. Met als voornaamste verschil dat Dreft noch Dash de boel in dit geval zouden kunnen redden van een gewisse vuilbakdood. Goed, ik overdrijf, un peu, zoals wel vaker. Enkele stuks konden er nog wel een seizoen tegenaan. De merkjes, met name. Mijn trouwe rafelende Levi'sshort en enige tops van Franse makelij. Plus: de bikini (vintage Cacharel), het badpak (anoniem vintage) en een luchtig beige parkaatje. Einde verhaal. De conclusie was dus bikkelhard, mijn voornemen vast en duidelijk: kwali- gaat boven kwantiteit, en voor alles wat zelfs nog maar lichtjes naar massaproductie neigt. Al eerder mompelde ik hier iets vaags over het 5 French Piece Wardrobe - principe, tot nu toe was ik zelf eigenlijk niet zo goed op de hoogte van het hoe en het wat. Dat het weloverwogen, uitgepuurd en ietsiepietsie duurder moet zijn, dat is, weet ik wel, het grondbeginsel. Daarom laat ik u maar al te graag meegenieten van mijn zoektocht naar de ultieme aha-erlebnis op vestimentair gebied. Te beginnen met, in dit eerste en tevens ook meest lastige deel, de voetdracht (footwear, zeggen de Angelsaksen). Want van een zomerschoen, lieve lezer, ga ik heel stevig sidderen en beven.

/Steven Alan Classic Shirtdress/
Woman by Common Projects Suede Espadrille / Marsèll Coltellaccio Perforated Oxford /
Steven Alan Mary Jane Sandals / Dieppa Restrepo Gaston Slip-On /
alles via lagarconne
Laat ik meteen al met de deur in huis vallen: van voeten blijf ik af, en het liefst heel ver-. Handen en vingers:  interessant, handig ter ondersteuning van onstuimige vertelsels en naar het schijnt voor fotografen ook een dankbaar attribuut. Maar voeten en tenen: daar loop je op, dat raakt de brakke grond, die stinken vaak en zijn zelden mooi. Vandaar: dood aan alle peep-toe's en sandalen! U doet ermee wat u wilt,  ik vertik het ze te dragen. Jarenlange research heeft me geleerd dat des zomers, wanneer de zon gaat branden, ik mijn koppigheid tot een zeer vergevorderd stadium brengen kan, daar zweterige smeekbeden vanuit de kelder mijner lichaam me in allerlei staten van benauwdheid brengen. Godzijgeprezen bestaat er zoiets als de espadrille, de mocassin, de loafer of de slip-on. Draaglijker dan een doorsnee schoen op warme dagen, een gulden middenweg voor mijn vastgeroeste zomerse gewoontes. Het grote probleem: de betere exemplaren blijken onbetaalbaar en bevinden zich ergens (achter een moeilijk te overschrijden grens) in Amerika of op een met duchtig bewerkt fotomateriaal  volgestouwd virtueel aankoopplatform. Daarom lijkt het eerder zinloos te dromen van een vlotte Dieppa - mocassin, als die zich louter op blitse prentjes aan je opdringt. Om honderden euro's te verkwanselen aan een blind-date met kalfsleren Mary Jane - muiltjes, zonder die ter probatie aan de voet te hebben geschoven, op zoek naar teleurstellend ongemak, een tegenvallende hiel of slecht uitgewerkte leest. Daar komt nog bij dat ik schoenen verslijt als waren het zwakke nylonsokjes: vervaardigd om slechts een fractie in iemands leven te zijn, gevaarlijke spillen in een mallemolen van overconsumptie. En dus, dierbare aandachtige, loop ik reeds vele jaren lang trots en onvermoeibaar menig schoenwinkel plat, op zoek naar een waardig, kwalitatief en toch economisch alternatief voor de (door mezelf, of door een ongekende voorganger) reeks doortrapte onbenullen, of het jaarlijkse paar espadrilles van de Brantano. In de tussentijd hou ik Ebay nauwlettend in de gaten voor plotse koopjes, en overweeg ik een cursus in de schoenmakerij. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

4 opmerkingen:

 1. ik hou van mijn voeten (mijn nicht zei ooit eens dat ik 'dé perfecte voeten' heb - al vond ik dat niet zo'n compliment waarbij ik me geflatteerd voelde) en daarbij ook sandalen! maar je hebt gelijk: goed zomerschoeisel vinden is de hel. ik haat, HAAT ballerina's - lelijkste schoeisel ever, en ze 'schtinken' ook - en sandalen hebben vaak een te dun zooltje, of de bandjes spannen te veel (van warmte zwellen de voetjes!), of dat ding tussen uw grote en uw tweede grootste teen zit niet goed. ik heb twee jaar geleden supermooie (en ook wel dure) espadrilles gekocht in parijs, maar in barcelona heeft iemand op mijn zool gestaan waardoor ze gescheurd zijn. zijn die van brantano van goeie kwaliteit? ik loop ook al 3 jaar rond in dezelfde gladiatorsandaaltjes, maar die hebben hun tijd nu wel gehad. binnen 2 weken - na de examens - vervoeg ik je in de zoektocht naar het perfecte zomerschoeisel (of toch voor de zomer van 2012)!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aah Laura! Als ik er weer eventjes heel sterk aan twijfel of de modale mens mijn hersenspinsels begrijpt, zijn jouw verhelderende repliekjes daar, om me uit mijn gepieker te redden. Dank daarvoor, als ik ooit prijzen uitdeel mag jij op de eerste rij staan. ;)

  Over Brantano: die zijn goed genoeg om een seizoen mee te gaan. Ze kosten peanuts (al worden ze, heb ik gemerkt, elk jaar gradueel een euro duurder, dit jaar AL € 4,95). En ballerina's haat ik niet zozeer, de merde is mooie te vinden voor een degelijke prijs, die WEL in staat zijn langer dan 8 weken intact te blijven. Soit. Moge onze zoektocht vruchtbaar zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb mooie, fijne en sobere sandaaltjes gevonden in Giraldo in de Walpoortstraat. 40 euro! Maar aangezien jij je tenen liever bedekt ziet... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed gedaan, en bedankt voor de tip maar ja, helaas: ik word veel te nerveus van tenen-kijken (en al zeker die van mij)!

  BeantwoordenVerwijderen