woensdag 1 december 2021

So long, mama.


Het is niet met opzet en ik sta er te weinig bij stil, 

maar nu ik er zo over nadenk valt het op

dat telkens als ik 

lees, kook, mijn dagboeken en lijstjes bijwerk, in biologische winkels loop, hard en schel lach, zing, de zon aanbid, rugoefeningen doe, bergen bewandel, terracottakleurige lippenstift opendraai, een nieuw doosje Venus uit je budgetpak Gilette open, kampeer, huil bij ontroerende muziek, boeken, theater of films, iets als een tweedehands broek met zwarte vichyprint koop en niet veel later een foto ontdek van jou in net zo'n kledingstuk, over ons huis droom, pittig korte zwarte kapsels spot, in mijn hobbykamer rommel, de bruine leren rugzak draag, mensen honderduit uitvraag, de broers zie, onverklaarbare trek krijg in vanillepap met rozijnen en dingen zeg of doe waarvan ik schrik en denk: 'Wie was dat?'

je bij me bent in gedachten. 

Vaak dus. 

En nu ik er zo over nadenk 

had ik maar wat graag

net iets andere literatuur dan alleen die van Nicci French geïntroduceerd, je online alternatieven voor papieren lijstjes en kampeerplekken leren kennen, en ook: de verpakkingsvrije winkel, vegetarische koks die geen vleesvervangers gebruiken, de dagcrème met SPF, gezichtsmassages, het genot van de wellness en de ijskoude douche, ademhalingsoefeningen, bijenwaskunsten, aromatherapie, kleuren met compost, yogaoefeningen die nog beter zijn tegen rug- en mentaal zeer, het stuk chocolade ter vervanging van gesuikerde desserts, tweedehandswinkels in plaats van die in een te drukke straat, samen hard en schel gelachen en gehuild bij ontroerende muziek, boeken, theater of films, toegegeven dat bergwandelingen heus niet zo vervelend zijn, de bruine leren rugzak en een kort pittig kapsel wél heel cool zijn, ik het te weinig over je heb met de broers en samen met al mijn onzekerheden, vragen, inzichten, verlangens en dromen ook het vermoeden gedeeld dat je 't soms stiekem van me overneemt. 

En verder: alle herinneringen die ontbreken, onaf zijn of vervaagden

van die 17 jaar met en 17 jaar zonder jou 

nog even opgefrist. 

Want 

it's been so long, mama. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten